Σαλάτα με κινόα, σολομό ή ρεβίθια, μάνγκο & γλυκοπατάτα
Σαλάτα με κινόα, σολομό ή ρεβίθια, μάνγκο & γλυκοπατάτα – μια δροσερή και θρεπτική επιλογή με ισορροπία γεύσεων και υφών!

Συστατικά (2 μερίδες):
120 γρ. φιλέτο σολομού (χωρίς πέτσα) ή 200γρ ρεβίθια βρασμένα
1/2 κ.γ. ελαιόλαδο
100 γρ. κινόα (πλυμένη καλά)
1 μικρή γλυκοπατάτα (~120 γρ.), καθαρισμένη και κομμένη σε κυβάκια
1/2 ώριμο μάνγκο, σε κυβάκια (~100 γρ.)
1/2 μικρό αγγούρι, σε μικρά καρέ
1 μικρό φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
1 κ.σ. μαϊντανό ή κόλιανδρο, φρέσκο
Χυμός από 1/2 λεμόνι
Αλάτι, πιπέρι
Για το dressing (προαιρετικά):
1 κ.γ. μέλι ή σιρόπ ι αγαύης
1 κ.γ. μουστάρδα
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. χυμός λεμονιού ή λάιμ
Μια πρέζα αλάτι
Οδηγίες εκτέλεσης:
Βράσε την κινόα σε 2:1 αναλογία με νερό (δηλ. 200 ml), με λίγο αλάτι, για 15 λεπτά. Στράγγισέ την και άφησέ τη να κρυώσει.
Ψήσε τη γλυκοπατάτα στο φούρνο (200°C για 20–25 λεπτά με λίγο λάδι και αλάτι) ή βράσε την μέχρι να μαλακώσει.
Ψήσε τον σολομό σε αντικολλητικό τηγάνι ή στον φούρνο για 10–12 λεπτά (ανάλογα το πάχος). Αλάτι, πιπέρι και λίγο λεμόνι στο τέλος ή αλλιώς για φυτική εναλλακτική αντί του σολομού πρόσθεσε 200γρ βρασμένα ρεβίθια.
Ετοίμασε τη σαλάτα: Ανακάτεψε σε μεγάλο μπολ την κινόα, τη γλυκοπατάτα, το μάνγκο, το αγγούρι, το φρέσκο κρεμμυδάκι και τον μαϊντανό.
Πρόσθεσε από πάνω τον σολομό ή τα ρεβίθια.
Ανακάτεψε τα υλικά του dressing και ρίξ’ το από πάνω.
Σέρβιρε χλιαρή ή κρύα.
Απόδοση & Βάρος:
2 μερίδες
Βάρος ανά μερίδα (έτοιμη σαλάτα): ~ 380 g
Διατροφική Ανάλυση (ανά 1 μερίδα ~ 380 g):
Θερμίδες | 480 Kcal |
Πρωτεΐνη | 26-29 g |
Υδατάνθρακες | 38 g |
Λιπαρά | 23 g |
Φυτινές Ίνες | 6 g |
Ω-3 Λιπαρά | ~ 1,2 g (από τον σολομό) |