Μελιτζάνες & πατάτες στο φούρνο με φέτα ή τόφου
Μελιτζάνες & πατάτες στο φούρνο με φέτα ή τόφου – ένα μεσογειακό, ελαφρύ πιάτο με γεύση και θρεπτική ισορροπία.

Συστατικά (2 μερίδες):
2 μέτριες μελιτζάνες (~400 γρ.), κομμένες σε χοντ ρές φέτες
2 μέτριες πατάτες (~300 γρ.), κομμένες σε ροδέλες ή κυβάκια
100 γρ. φέτα (κατά προτίμηση κατσικίσια ) ή 100γρ τόφου λευκό
2–3 κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 κ.γ. ρίγανη
1/2 κ.γ. πάπρικα
Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
(Προαιρετικά) 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
(Προαιρετικά) 1 ντομάτα σε φέτες ή 1/2 φλ. σάλτσα ντομάτας
Οδηγίες εκτέλεσης:
Προθέρμανε τον φούρνο στους 200°C, στον αέρα.
Αλάτισε ελαφρά τις μελιτζάνες και άφησέ τις σε χαρτί κουζίνας για 15’ να βγάλουν πικράδα (προαιρετικό). Ξέπλυνέ τες και σκούπισέ τες καλά.
Βάλε τις πατάτες και τις μελιτζάνες σε ταψί με λαδόκολλα, πρόσθεσε το λάδι, τα μπαχαρικά, το σκόρδο (αν βάλεις) και ανακάτεψε καλά με τα χέρια.
Ψήσε για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν.
Πρόσθεσε από πάνω τη φέτα ή το τόφου θρυμματισμένα ή και ψήσε για άλλα 10 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.
Αν θες, πρόσθεσε ντομάτα σε φέτες ή λίγη σάλτσα 5 λεπτά πριν το τέλος για έξτρα υγρασία και οξύτητα.
Απόδοση & Βάρος:
2 μερίδες
Βάρος ανά μερίδα (μαγειρεμένο): ~ 360 g
Διατροφική Ανάλυση (ανά 1 μερίδα ~ 360 g):
Θερμίδες | 420 Kcal |
Πρωτεΐνη | 13 g |
Υδατάνθρακες | 39 g |
Λιπαρά | 25 g |
Φυτικές Ίνες | 7 g |