Κυπριακές πίτες με γύρο μανιταριών ή κοτόπουλου & σως ταχινιού
Κυπριακές πίτες με γύρο μανιταριών ή κοτόπουλου & σως ταχινιού – μια πεντανόστιμη, ανατολίτικη επιλογή με ισορροπία γεύσεων και αρωμάτων.

Συστατικά (2 μεγάλες πίτες, 2 μερίδες):
Για τις πίτες:
2 κυπριακές πίτες (ολικής αν θέλεις έξτρα φυτικές ίνες)
(Προαιρετικά) 2 φύλλα μαρουλιού, λίγες φέτες ντομάτας, αγγούρι
Εκδοχή 1: Γύρος Μανιταριών
300 γρ. πλευρώτους ή portobello μανιτάρια, κομμένα σε λωρίδες
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
1/2 κ.γ. ρίγανη
1/4 κ.γ. κύμινο
Αλάτι και πιπέρι
Εκδοχή 2: Γύρος Κοτόπουλου
300 γρ. φιλέτο κοτόπουλου σε λεπτές λωρίδες
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
1/2 κ.γ. ρίγανη
1/4 κ.γ. μουστάρδα σε σκόνη (προαιρετικά)
Αλάτι και πιπέρι
Για τη σως ταχινιού:
2 κ.σ. ταχίνι
Χυμός από 1/2 λεμόνι
1/2 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη (ή λίγο φρέσκο)
2–3 κ.σ. νερό (μέχρι να αραιώσει όσο θες)
1/4 κ.γ. κύμινο (προαιρετικά)
Αλάτι
Οδηγίες εκτέλεσης:
Εκδοχή 1: Γύρος Μανιταριών
Σόταρε ή ψήσε τα μανιτάρια σε δυνατή φωτιά με τα μπαχαρικά και το λάδι μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα (~8–10 λεπτά).
Εκδοχή 2: Γύρος Κοτόπουλου
Μαρινάρισε το κοτόπουλο με τα μπαχαρικά και ψήσε το σε αντικολλητικό τηγάνι ή σχάρα μέχρι να ροδίσει καλά και να ψηθεί (~10–12 λεπτά).
Για τη σως ταχινιού
Ανακάτεψε όλα τα υλικά μέχρι να γίνει λεία, ανοιχτόχρωμη και κρεμώδης. Αν χρειάζεται, πρόσθεσε λίγο νερό επιπλέον.
Σύνθεση πίτας
Ζέστανε ή ψήσε ελαφρώς τις πίτες.
Άπλωσε τη σως.
Πρόσθεσε γύρο μανιταριών ή κοτόπουλου.
Συμπλήρωσε με φρέσκα λαχανικά αν θέλεις (π.χ. ντομάτα, αγγούρι, μαρούλι).
Τύλιξε και… απόλαυσε!
Διατροφική Ανάλυση (ανά 1 πίτα ~ 280-300 g):
Γύρος Μανιταριών
Θερμίδες | 390 Kcal |
Πρωτεΐνη | 13 g |
Υδατάνθρακες | 32 g |
Λιπαρά | 22 g |
Γύρος Κοτόπουλου
Θερμίδες | 460 Kcal |
Πρωτεΐνη | 31 g |
Υδατάνθρακες | 32 g |
Λιπαρά | 24 g |