top of page

Κυπριακές πίτες με γύρο μανιταριών ή κοτόπουλου & σως ταχινιού

Κυπριακές πίτες με γύρο μανιταριών ή κοτόπουλου & σως ταχινιού – μια πεντανόστιμη, ανατολίτικη επιλογή με ισορροπία γεύσεων και αρωμάτων.

Συστατικά (2 μεγάλες πίτες, 2 μερίδες):


Για τις πίτες:

2 κυπριακές πίτες (ολικής αν θέλεις έξτρα φυτικές ίνες)

(Προαιρετικά) 2 φύλλα μαρουλιού, λίγες φέτες ντομάτας, αγγούρι


Εκδοχή 1: Γύρος Μανιταριών

300 γρ. πλευρώτους ή portobello μανιτάρια, κομμένα σε λωρίδες

1 κ.σ. ελαιόλαδο

1/2 κ.γ. καπνιστή πάπρικα

1/2 κ.γ. ρίγανη

1/4 κ.γ. κύμινο

Αλάτι και πιπέρι


Εκδοχή 2: Γύρος Κοτόπουλου

300 γρ. φιλέτο κοτόπουλου σε λεπτές λωρίδες

1 κ.σ. ελαιόλαδο

1/2 κ.γ. γλυκιά πάπρικα

1/2 κ.γ. ρίγανη

1/4 κ.γ. μουστάρδα σε σκόνη (προαιρετικά)

Αλάτι και πιπέρι


Για τη σως ταχινιού:

2 κ.σ. ταχίνι

Χυμός από 1/2 λεμόνι

1/2 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη (ή λίγο φρέσκο)

2–3 κ.σ. νερό (μέχρι να αραιώσει όσο θες)

1/4 κ.γ. κύμινο (προαιρετικά)

Αλάτι



Οδηγίες εκτέλεσης:


Εκδοχή 1: Γύρος Μανιταριών


  1. Σόταρε ή ψήσε τα μανιτάρια σε δυνατή φωτιά με τα μπαχαρικά και το λάδι μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα (~8–10 λεπτά).


Εκδοχή 2: Γύρος Κοτόπουλου


  1. Μαρινάρισε το κοτόπουλο με τα μπαχαρικά και ψήσε το σε αντικολλητικό τηγάνι ή σχάρα μέχρι να ροδίσει καλά και να ψηθεί (~10–12 λεπτά).


Για τη σως ταχινιού


  1. Ανακάτεψε όλα τα υλικά μέχρι να γίνει λεία, ανοιχτόχρωμη και κρεμώδης. Αν χρειάζεται, πρόσθεσε λίγο νερό επιπλέον.


Σύνθεση πίτας


  1. Ζέστανε ή ψήσε ελαφρώς τις πίτες.


  2. Άπλωσε τη σως.


  3. Πρόσθεσε γύρο μανιταριών ή κοτόπουλου.


  4. Συμπλήρωσε με φρέσκα λαχανικά αν θέλεις (π.χ. ντομάτα, αγγούρι, μαρούλι).


  5. Τύλιξε και… απόλαυσε!



Διατροφική Ανάλυση (ανά 1 πίτα ~ 280-300 g):


Γύρος Μανιταριών

Θερμίδες

390 Kcal

Πρωτεΐνη

13 g

Υδατάνθρακες

32 g

Λιπαρά

22 g


Γύρος Κοτόπουλου

Θερμίδες

460 Kcal

Πρωτεΐνη

31 g

Υδατάνθρακες

32 g

Λιπαρά

24 g


bottom of page