Κιμάς μανιταριών
Κιμάς μανιταριών: γευστική βάση για μακαρονάδες, πίτες και tacos, χωρίς κρέας αλλά με πλούσια νοστιμιά!

Συστατικά:
500 γρ. μανιτάρια (πλευρώτους, champignon ή ανάμεικτα)
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. πελτές ντομάτας
1/2 φλ. ντομάτα τριμμένη ή πολτοποιημένη (προαιρετικά, αν θέλεις "κοκκινιστό")
1 κ.γ. πάπρικα (γλυκιά ή καπνιστή)
1/2 κ.γ. θυμάρι ή ρίγανη
1 κ.γ. σάλτσα σόγιας ή tamari (για έξτρα umami)
Αλάτι και πιπέρι
Οδηγίες εκτέλεσης:
Πλύνε και στράγγισε καλά τα μανιτάρια. Ψιλόκοψέ τα στο χέρι ή χτύπα τα στο multi με λίγα «παλμικά» χτυπήματα για να θυμίζουν κιμά.
Ζέστανε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και σόταρε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν.
Πρόσθεσε τα μανιτάρια και σοτάρισε σε δυνατή φωτιά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους και να πάρουν χρώμα.
Πρόσθεσε τον πελτέ, τη ντομάτα (αν χρησιμοποιήσεις), τα μπαχαρικά, τη σόγια και ανακάτεψε καλά.
Μαγείρεψε για άλλα 5–10 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα και να «στεγνώσει» λίγο ο κιμάς.
Σέρβιρε πάνω σε ζυμαρικά, σε τορτίγια, ή χρησιμοποίησέ τον ως γέμιση.
Διατροφική Ανάλυση (ανά μερίδα, 4 μερίδες συνολικά):
Θερμίδες | 110 Kcal |
Πρωτεΐνη | 4 g |
Υδατάνθρακες | 9 g |
Λιπαρά | 7 g |